Kalıcı Yaşam Hatları
Yükseklik kavramı göreceli olup kişiden kişiye değişse de, genel olarak adım atarak çıkamayacağımız yerler olarak tanımlanabilir. Yüksekte çalışma kuralları ve korunma yöntemleri ise standartlar ve kanunlar ile belirlenmiştir.
Ülkeden ülkeye farklılık gösterse de 1,50 metrenin üstünde yapılan çalışmalar yüksekte çalışma olarak kabul edilmekte ve bu yüksekliğin üzerinde çalışan personelin mutlaka ''Kişisel Koruyucu Donanımları '' ve “Düşme Önleyici Sistemler” ile korunması gerekmektedir. Düşmeler, inşaat endüstrisinde en fazla ölümle sonuçlanan kazalardır. Dünyadaki istatistikler 3 - 4 metre üzerinde çalışırken düşen insanların % 85'inin hayatını kaybettiğini göstermektedir.
Yüksekte çalışacak personel için düşme ihtimalinin bulunduğu tüm alanlarda kurulabilen, bu hatta bağlı şekilde çalışan personelin öncelikle düşüşünü engelleyen ve olası bir düşme sırasında zarar görmeden kurtulmasını sağlayan sistemlere “kalıcı yaşam hattı” adı verilir. Kalıcı yaşam hatları, her türlü durumda yüksekte çalışan personelin güvenliğini kesintisiz olarak sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Ankrajlarla çatıya sabitlenen sistem; üzerindeki şok emicilerle, herhangi bir düşme sırasında kişi üzerinde oluşan ani darbe etkisini sönümleyerek olası bir yaralanmayı da önlemektedir.
Kalıcı yaşam hatları binaları kullanımı süresince;
- Oluk temizleme ve bakımı
- Havalandırma sistemlerinin tamir ve bakımı
- Çatı ışıklık temizliği
- Fabrika ve makinaların bakım işleri
- Solar ve fotovoltaik panel bakımı ve temizliği
- Yeşil çatı bakımı vb.
1996 yılından bugüne kadar sadece yaşam hatları ve düşme önleyici sistemler konusunda faaliyet gösteren İtalyan Sicurpal firması, geçici ve sabit yaşam hatları için metal, kiremit, teras ve yeşil çatı olmak üzere her türlü çatı formuna uygun etkin çözümlere sahiptir.
Tüm ürün ve sistemler EN 795:2012 ve CEN/TS 16415:2013. normlarına sahip ve CE belgelidir.